Verkocht

Icon

Bekijk fullscreen

Pause autoplay Resume autoplay
Previous image Next image

01/99

€ 669.000,- k.k.
Status: Verkocht

Omschrijving

In Ewijk, nabij Nijmegen, staat deze VRIJSTAANDE WOONBOERDERIJ MET GROTE SCHUUR. Het woonhuis staat op een perceel van 2.167 m2.

De rietgedekte boerderij stamt oorspronkelijk uit 1850 en diende tot 1992 als bijgebouw van het naastgelegen woonhuis aan de Boskamp 2. Vanaf 1992 is het geheel verbouwd tot woonhuis met behoud van authenticiteit. Hiermee is een comfortabele en sfeervolle woonboerderij gerealiseerd. De verkoper is de eerste bewoner van dit pand vol historie. De woning ligt zeer gunstig gelegen aan de rand van het dorp in een doodlopende straat. Er is vanuit de gemeente een principe-akkoord om op het perceel een tweede woning te mogen bouwen en eventueel dit kavel van ongeveer 700 m2 af te splitsen, mits dezelfde oprit wordt gebuikt.

Algemeen
- Bouwjaar: 1850, vanaf 1992 verbouwd tot woonhuis
- Inhoud: 1.100 m3 (woonhuis)
- Woonoppervlak: 267 m2 (woonhuis)
- Overig inpandige ruimte: 8 m2 (kelder)
- Externe bergruimte: 25 m2 (schuur)
- Perceeloppervlak: 2.167 m2

Indeling

Begane grond: entree, hal met toiletruimte voorzien van vrij hangend toilet met fontein. Vanuit de hal tevens toegang tot de gewelfkelder welke gebruikt kan worden als koele provisieruimte. Gemiddeld 2 keer per jaar staat hier, bij hoog water in de Waal of hevige regenval, een paar centimeter water in.
Doorloop naar de grote en sfeervolle woonkamer met opkamer. De woonkamer is afgewerkt in fraaie kleurstellingen, een hoogrenderende houtkachel en plavuizen op de vloer. In de woonkamer is de constructie (o.a. gebinten en trekstangen e.d.) van het woonhuis goed zichtbaar; dit geeft een mooi beeld.
Gezellige woonkeuken in u-opstelling in een landelijke stijl welke is voorzien van een vaatwasser, 5-pits gasfornuis, afzuigkap, koelkast en 2 ovens. De keuken is verder afgewerkt met een hardstenen aanrechtblad.
In de praktijk wordt de voordeur weinig gebruikt. U komt veelal binnen via de zij-ingang. Een grote hal biedt toegang tot de woonkamer maar ook tot het achterste deel van het woonhuis.
In het achterhuis een aparte hal met een badkamer (2016). De luxe badkamer is voorzien van een grote inloopdouche, vloerverwarming, ligbad, wastafelmeubel, vrij hagend toilet en een designradiator. Tevens stucplafond met inbouwverlichting. Praktische bijkeuken met voldoende bergruimte met wasmachine- en drogeraansluiting.
Een fraai element in de achtergevel is dat wordt gekenmerkt door enorme openslaande deuren. Hier kunt u heerlijk "semi" buiten zitten. Als deze deuren gesloten zijn kunt u binnendoor naar een grote multifunctionele ruimte. Het is een soort van tweede woonkamer die altijd is gebruikt voor verjaardagen en/of hobbyruimte. Deze ruimte zou bij de woonkamer betrokken kunnen worden maar dan zal in overleg met monumentenzorg naar raampartijen gekeken moeten worden. Ook in deze ruimte is een rookkanaal aanwezig (dubbelwandig).

Eerste verdieping: grote overloop. Er is hier ruimte om een extra slaapkamer te realiseren. Ruime ouderslaapkamer aan de voorzijde van het woonhuis met een grote kastenwand en een klein idyllisch raam met zicht op de voortuin. In deze slaapkamer is geen radiator aanwezig maar de aansluiting zit er wel voor het geval u deze wilt aansluiten. Twee kleinere slaapkamers en een grote slaapkamer aan de achterzijde van het woonhuis. De wanden tussen de slaapkamers zijn goed geïsoleerd. Tweede, basis badkamer met douche, toilet en wastafelmeubel met marmeren blad.
Op de gehele verdiepingsvloer zijn de oude balken met trekstangen fraai in het zicht gehouden.

Vliering: deze is via een vlizotrap te bereiken. De vliering is deels beplankt maar niet te gebruiken als leefvloer. Hier is een sta- en nokhoogte van circa 3 meter. Bergruimte.

Tuin
De tuin is fraai aangelegd en voorzien van authentieke straatklinkers, buxushaagjes en beukenhagen. Verder is een klein zwembad met zandfilterpomp aanwezig.
De tuin is verder voorzien van:
- diverse fruitbomen (appels, o.a. goudreinetten, peren, pruimen, noten en stoofperen);
- rozenstruiken;
- fraaie inrit met een elektrische poort i.c.m. een looppoort;
- broeikas
- grondwaterpomp; deze is ook doorgetrokken naar de broeikas.

Houten schuur
Grote schuur van 25 m2 welke is voorzien van elektriciteit en een aanrecht. Deze schuur is met scheepsplanken en dubbelwandig afgewerkt en met pannen gedekt.

De laatste paar jaar zijn de volgende werkzaamheden uitgevoerd:
- Het rieten dak is vervangen; hierbij is tevens een extra dakraam geplaatst;
- Het woonhuis is voorzien van nieuw voegwerk;
- Deeldeuren aan de achterzijde zijn vernieuwd;
- De muren zijn schoon gemaakt en de grijze betonplint vernieuwd;
- Houthok, fietsenhok en hondenhok geplaats in 2016;
- Nieuwe ramen in de keuken geplaatst i.c.m. 2 dakramen;
- Nieuwe voordeur, inclusief kozijn, geplaatst;
- Daklijsten vervangen.

Verder
- Het geheel is traditioneel gebouwd met gedeeltelijk geïsoleerde muren;
- Houten kapconstructie met zichtbare gebinten en trekstangen;
- Kap is rietgedekt en gedeeltelijk met oudhollandse pannen gedekt;
- Houten kozijnen met isolerende beglazing; varkensraampjes zijn enkel glas;
- Gedeeltelijk houten vloeren en gedeeltelijk betonnen vloeren;
- De kap is geïsoleerd. Daar waar de kap zichtbaar is, is deze geïsoleerd. Achter de knieschotten is de kap geïsoleerd met tempex;
- Plafonds boven de slaapkamers zijn voorzien van 10 cm tempex met daarboven op nog isolatiemateriaal;
- De begane grond is gebouwd in spouw, in 1992 is er een muur voor gemetseld; hier zit geen isolatiemateriaal in; de originele buiten muur is anderhalf steens;
- Op de gehele eerste verdieping is 4 jaar geleden een nieuwe vloer gelegd;
- Het woonhuis is aangesloten op de riolering; gemeenteput(aansluiting) is onlangs vernieuwd;
- Meterkast (7 groepen + 2x aardlekschakelaar);
- C.v.-opstelling (Remeha Calenta, 2010, lease-ketel; deze kan worden afgekocht en derhalve in eigendom worden geleverd);
- Aangesloten op glasvezel.

Nationaal Restauratiefonds
Er is hier sprake van een rijksmonument. Onderhoudskosten zijn fiscaal aftrekbaar. U verkrijgt dus geen subsidie (meer) maar er is een mogelijkheid om tegen een aantrekkelijk rentetarief financiering te verkrijgen bij het Nationaal Restauratiefonds voor renovatie. Het restauratiefonds verstrekt De Duurzame Monumenten-Lening en heeft op dit moment een rente van 1%.
Alle gevels, het dak en de gebinten vallen onder de regels welke samen gaan met een Rijksmonument; de binnenmuren dus niet. De 4 varkensraampjes dienen bijvoorbeeld in stand te blijven. Verder is veel qua aanpassingen mogelijk.

Wij nodigen u graag uit voor een bezichtiging!

Bewoner(s) en vrienden aan het woord

 

aan het woord

“Als eerste bewoner van dit huis doet is het moeilijk afscheid nemen van deze plek. Echter de kinderen zijn de deur uit en het huis staat half leeg. Tijd om kleiner te gaan wonen. Het huis is van oorsprong een schuur van de herenboer Bos (vandaar de naam Boskamp). Aan een zijde van het huis werden varkens en paarden gehouden en de andere zijde was voor opslag van aardappelen en fruit. Door de hoogte van de boerderij en de vloer die oorspronkelijk 1 meter dieper was en gaten in de muur (deels nog aanwezig) ontstond er een luchtvochtigheid waardoor de aardappels en het fruit bij vorst niet uitdroogden. In het midden reed de tractor. De details zijn nog in huis te zien. Het huis is erg stevig gebouwd en heeft vierkante gebinten, waaruit blijkt dat het een rijke boer betrof; Hij had geld om de balken te laten zagen. De muren in de woonkamer zijn zo dik dat de warmte in de zomer lang buiten blijft en in de winter de houtkachel snel zorgt voor heerlijke, gezellige warmte. Aan de noordkant van het huis liep begin vorige eeuw de tram van Nijmegen naar Wamel. Schuin tegenover het huis staat nog het oude tramstation/cafe. Vroeger behoorde de omgeving tot buurt 't Heemke. Op de deel werden carnavalswagens gebouwd. De plek is uniek. Alle vrijheid, rustig en toch dichtbij openbaar vervoer, winkels, uiterwaarden (prachtig natuurgebied). De tuin is met name op het westen gericht, wat ik altijd als een voordeel heb ervaren; weinig onbruikbare hoeken, maar een diepe tuin. De tuin is nu in kamers opgedeeld. Helaas is met de winter 1 grote notenboom omgewaaid, maar er staat er nog 1. Er is een moestuin en er staan fruitbomen. Achter is een sloot (A-watergang). De kinderen hebben het hier altijd fantastisch gevonden.”

Kenmerken

Bouw

Objectsoort

Woonhuis

Soortwoning

Woonboerderij

Type woning

Vrijstaande woning

Bouwjaar

1850

Bouwvorm

Bestaande bouw

Oppervlakte en inhoud

Inhoud

1100 m³

Woonoppervlakte

267 m²

Perceeloppervlakte

2167 m²

Indeling

Aantal kamers

6

Aantal slaapkamers

4

Voorzieningen

Dakraam, Tv kabel, Glasvezel kabel, Rookkanaal, Zwembad

Energie

Verwarming

C.v.-ketel

Warm water

C.v.-ketel

Isolatie

Dakisolatie

Energielabel

G

Buitenruimte

Tuin

Achtertuin, Voortuin, Zijtuin, Zonneterras

Ligging tuin

West

Garage/berging

Garage

Geen garage

Schuur / berging

Vrijstaand hout

Kenmerken toegevoegd door de bewoner en vrienden

Doodlopende straat

 

Buurtvereniging

 

Voor kinderen aan de goede kant van de Van Heemstraweg

 

In de buurt

Zonnegrens

Alle media

Foto's